Новите тенденции в елекронната търговия

Светът на електронната търговия става все по-конкурентен. За да останете пред конкуренцията, новите трендове трябва да бъдат постоянно наблюдавани. Без значение колко разработен е вашият онлайн магазин към момента, ако не сте в крак с последните тенденции, рискувате да изостанете драстично. Трябва да продължите да гледате напред, за да си осигурите бъдещ успех. Ето защо е толкова важно тенденциите в електронната търговия да се анализират и прилагат своевременно. По този начин можете да стимулирате бизнеса си да останете една стъпка пред конкуренцията.

Ръстът на онлайн продажбите е неудържим

Продажбите чрез електронната търговия нарастват постоянно и с основателна причина. Онлайн пазаруването е една от най-популярните дейности в интернет. Предвижда се глобалните продажби от електронна търговия да се увеличат с 26,7% на годишна база до 4,891 трилиона долара през идващата година. (eMarketer, 2021).

Това не е всичко. Очаква се онлайн продажбите да продължат да растат и да достигнат 6,388 трилиона долара – почти два пъти повече от общите продажби от електронна търговия за 2019 г.

Въпреки че онлайн пазаруването е една от най-популярните онлайн дейности, използването му варира в зависимост от региона. С нарастващата популярност на магазините за електронна търговия, все по-голям брой хора се насочват към електронното купуване.

Това увеличение на онлайн пазаруването може да се дължи на редица фактори. Един от основните е безспорно нивото на комфорт, което се предоставя на онлайн купувачите.

Също така се наблюдава увеличение на доверието, което пазаруващите имат, когато купуват онлайн, както и подобряването на визията на уебсайтовете. В един момент хората се колебаеха да купуват неща онлайн, но това вече не е така. Уебсайтовете станаха много по-удобни за клиентите.

С целия този комфорт, който се предоставя, не е изненада, че ръстът на онлайн продажбите става неудържим.

Бъдещето на електронната търговия след COVID-19

Безспорно едно от най-големите въздействия – ако не и най-голямото – върху тенденциите в електронната търговия през идващата година ще бъде COVID-19.

Тъй като правителствата по целия свят затварят магазини и прилагат рестрикции, за да ограничат социалното движение в продължение на месеци в опит да се борят с коронавируса, все повече хора прибягват до онлайн пазаруване, за да закупят нещата от които се нуждаят.

Неслучайно богатството на собственика на най-големия онлайн магазаин Амазон, Джеф Безос нарасна с близо 24 милиарда долара, благодатение на увеличеното търсене на стоки онлайн.

Експертите прогнозират, че въздействието на коронавируса ще бъде не само краткосрочен тласък за електронната търговия, но и такъв, който ще остане тук, дори след COVID-19. Това е така, защото хората ще се чувстват комфортно с удобствата, които предлагат ползите от безконтактните плащания, което неминуемо ще доведе до промяна на навиците им за пазаруване.

Всъщност пазарните анализатори казват, че индустрията за електронна търговия ще бъде най-големите бенефициенти от пандемията на коронавирус. Степента на проникване, която в момента е 15 процента, се очаква да се увеличи до 25 процента до 2025 г. (MarketWatch, 2020 г.). Това бележи увеличение от 67 процента за пет години.

Положителното въздействие на COVID-19 върху електронната търговия, за съжаление, означава голяма загуба за обикновените магазини. Очаква се около 100 000 да бъдат затворени през следващите пет години.

При около 24 000 затваряния, търговците на дребно на облекло ще бъдат най-засегнати, следвани от 12 000 магазина за потребителска електроника и по 11 000 магазина за домашно обзавеждане и хранителни стоки.

Мобилното пазаруване се разраства

Разрастването на мобилната търговия е особено забележимо. През 2020 г. общите продажби, направени чрез мобилни устройства, възлизат на 2,66 трилиона долара. Очаква се тази цифра да нарасне с 18,8 процента до 3,16 трилиона долара тази година, преди да се повиши допълнително до 3,79 трилиона долара през 2022 г. (Payvision, 2020).

Тези цифри не могат да бъдат пренебрегнати. Подобряването на онлайн изживяването за клиенти пазаруващи през телефона може да бъде огромна възможност за бизнеса.

Ръстът на електронната търговия се дължи отчасти от увеличаването на използването на мобилни устройства. Това е така, защото потребителите не просто проверяват онлайн, те също използват мобилните си устройства, за да разглеждат или проучват, преди да вземат решение за покупката си.

Тъй като доверието в онлайн пазаруването нараства, потребителите започват да се чувстват по-спокойни да пазаруват от мобилни устройства от всякога. Това важи особено за потребителите от така наречените групи Millenials и Gen Z, които са израснали заобиколени от компютри и интернет. Тези поколения също са по-склонни да пазаруват онлайн чрез телефоните си в сравнение с поколенията преди тях.

С все по-нарастващ брой сайтове, които вече са оптимизирани за работа с устройства с малък екран, вие трябава да се уверите че не само вашият уебсайт, но и онлайн магазинът ви е оптимизиран и за работа през смартфони. По този начин вие правите електронната търговия по-проста и по-достъпна за по-голяма аудитория, от което бизнесът ви само може да спечели.